Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Rosacea

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Rosacea is een huidaandoening van het gezicht. Bij rosacea treedt er een rode verkleuring op van de wangen, voorhoofd, kin of de neus. De oorzaak is onbekend.

  Als rosacea alleen op de wangen voorkomt, wordt dit ook wel couperose genoemd.

  Rosacea komt vooral voor bij vrouwen na het dertigste levensjaar. Bij mannen komt het minder vaak voor.

  Factoren die rosacea kunnen verergeren zijn:

  • sterk gekruid eten en alcohol;
  • geneesmiddelen die vaatverwijding geven;
  • overgang van koud naar warm (bijvoorbeeld in de winter van buiten naar binnen);
  • sommige gezichtscrèmes, lotions of hormoonzalven.
 • Herkennen

  Bij rosacea bloost u snel. Uw wangen, kin, neus en/of voorhoofd zijn rood. Soms zijn er ook bultjes of puistjes zichtbaar. Soms ziet u opgezette, kronkelige vaatjes. Soms ontstaat er een hobbelige vergroting van de neus, vooral bij mannen.

  Bij ongeveer de helft van de mensen met rosacea ontstaan oogklachten: meestal betreft dit ontstekingen van de ooglidranden of van het hoornvlies. U heeft daarbij last van pijnlijke, tranende ogen.

 • Zelf doen
  • Maak spaarzaam gebruik van (camouflerende) crèmes en cosmetica. Deze kunnen de huid irriteren en de klachten doen verergeren.
  • Laat het gebruik van alcohol en sterke kruiden een poosje achterwege. Zo kunt u nagaan of hierdoor uw klachten verminderen.


  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006. • Medicijnen

  Metronidazol op de huid
  Waarom metronidazol werkt bij rosacea is niet bekend. Een arts zal eerst een kuur metronidazol op de huid voorschrijven voor twee tot vier maanden. Wanneer dit onvoldoende helpt, zal de arts een langdurige antibioticakuur om in te nemen voorschrijven.

  Tetracycline-antibiotica
  Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze worden goed opgenomen in het lichaam en worden daarom wel gebruikt bij infecties van de huid, zoals rosacea. Meestal zal de arts eerst antibiotica in een crème voorschrijven, maar als de klachten ernstig zijn worden ook wel antibiotica om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.

  Retinoïden
  Retinoïden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen. De huidcellen laten daardoor los, waardoor de oude cellen verdwijnen. Retinoïden worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Voorbeeld is tretinoïne op de huid.

  Azelaïnezuur
  Het is niet bekend hoe azelaïnezuur werkt bij rosacea. Wel is bekend dat de roodheid en puistjes bij de meeste mensen na enkele weken verminderen.