Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Maagzweer en darmzweer

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een maagzweer is een kleine ontsteking van het slijmvlies dat aan de binnenkant van de maag zit. Ook als de ontsteking voorbij de maag, in het begin van de twaalfvingerige darm zit, wordt die meestal maagzweer genoemd.

  Een maagzweer kan ontstaan door een bacterie (Helicobacter pylori), door de inwerking van maagzuur, door roken of alcohol en door het gebruik van pijnstillers (behalve paracetamol).

 • Herkennen

  Een maagzweer geeft pijn in de bovenbuik. ‘s Nachts wordt de pijn erger en de pijn vermindert na het eten. Ook kan een maagzweer leiden tot brandend maagzuur, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

  Heel soms kan een maagzweer bloeden. Het bloed komt in de darmen en maakt de ontlasting pikzwart. Als u dat merkt, neem dan contact op met de huisarts.

 • Zelf doen
  • Vermijd roken en alcohol.
  • Soms helpt het om kleinere beetjes tegelijk te eten.
  • Vermijd eten en drinken dat u niet goed verdraagt. Bijvoorbeeld vet en gekruid voedsel, koffie en drankjes met prik.
  • Vervang eventueel pijnstillers door paracetamol.

  Bron: Nederlands Huisarten Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

 • Medicijnen

  Protonpompremmers
  Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur nog krachtiger dan bovengenoemde H2-blokkers. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen.

  Protonpompremmers worden ook wel langdurig gebruikt om een terugkeer van de zweer te voorkomen. Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kunnen gedurende lange tijd protonpompremmers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er zweren ontstaan. Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

  H2-blokkers
  H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Door het verminderen van het maagzuur kan de maagzweer genezen. Langdurig gebruikt van H2-blokkers worden ook toegepast om een terugkeer van de zweer worden voorkomen.

  Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moet worden gebruiken, kan gedurende lange tijd H2-blokkers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er zweren ontstaan. Voorbeelden zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine.

  Antibacteriële middelen
  Antibacteriële middelen remmen de groei van bacteriën en kunnen worden gebruikt wanneer de maagzweer wordt veroorzaakt door een Helicobacter-infectie. De antibacteriële middelen worden samen met een protonpompremmer gebruikt. Voorbeelden zijn amoxicilline, tetracycline, claritromycine en metronidazol.

  Maagwandbeschermers
  Maagwandbeschermers vormen een beschermende laag op het slijmvlies van maag en darmen. Voorbeelden zijn misoprostol en sucralfaat. Zij vormen samen met eiwitten in maag en darm een beschermende laag op beschadigingen in het maagslijmvlies. Hierdoor wordt de maag- of darmzweer beschermd tegen de inwerking van maagzuur. Misoprostol werkt bovendien maagzuurremmend.

  Antacida
  Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af. Antacida werken minder sterk dan H2-blokkers en protonpompremmers.

  Antacida werken meestal niet goed genoeg om een maagzweer te genezen. Daarvoor kunt u beter een middel dat de maagzuurproductie remt, zoals een H2-blokker of een protonpompremmer, gebruiken. Voorbeelden zijn algeldraat, algeldraat met magnesiumoxide, aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat, hydrotalciet en algeldraat met magnesiumhydroxide.

Gerelateerde videos

Maagzuurremmers

Antacida.

Maagzuurremmers

Antacida.

Antacida.

Bekijk video

Anticholinergica

Bekijk video

Maagzweer

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de…

Voedsel komt via de mond het lichaam binnen en gaat dan via de slokdarm naar de maag. De maag produceert zuren en een enzym, pepsine geheten. Deze stoffen ondersteunen de spijsvertering. De bekleding van de maag wordt door een dunne slijmvlieslaag tegen deze spijsverteringszuren beschermd. Het evenwicht tussen pepsine en maagzuren kan wel eens verstoord raken. Dan kan er een maagzweer ontstaan.

Een maagzweer beschadigt de bekleding van de maag. Enkele symptomen van een maagzweer zijn buikpijn na het eten, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Bepaalde maagzweren worden veroorzaakt door infectie met een bepaalde bacterie: Helicobacter pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan veranderingen aanbrengen in de slijmvlieslaag die de maagbekleding tegen spijsverteringszuren beschermt. Roken, cafeïnehoudende voeding en drank, alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de kans op maagzweren vergroten.

Bekijk video