Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Krentenbaard

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een krentenbaard is een bacteriële infectie van de huid rond de mond en neus. Ook op de armen en benen komt deze infectie voor, dan heet het kinderzeer. Artsen spreken van impetigo.

  Impetigo kan ontstaan op een beschadigde huid, bijvoorbeeld bij eczeem, maar kan ook de gezonde huid aantasten. Het is een zeer besmettelijke aandoening, die meestal voorkomt bij kinderen. Op scholen en kinderdagverblijven kunnen kleine epidemieën voorkomen. Impetigo komt meestal voor in het voorjaar en in de zomer.

 • Herkennen

  Bij impetigo ontstaan eerst rode bultjes in groepjes op de huid. Midden in deze bultjes ontstaan blaasjes die snel indrogen tot honinggele korstjes. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit. De huid kan pijnlijk zijn en jeuken.

  De plekken zitten vaak rond de mond en neus, soms ook op armen en benen. Als er veel plekken zijn, kan er koorts optreden of kunnen de lymfeklieren in de hals, de oksels of de liezen opzetten.

 • Zelf doen
  • Raak de plekken zo weinig mogelijk aan.
  • Was voor en na behandeling of aanraking van de plekken uw handen.
  • Gebruik een eigen handdoek en verschoon die dagelijks.
  • Uw kind mag, als het zich goed voelt, gerust naar het kinderdagverblijf of de school.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over kind met krentenbaard.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Fusidinezuur op de huid
  Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnende bacteriën niet verder groeien en sterven af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

  Tetracycline op de huid
  Tetracycline is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

  Mupirocine op de huid
  Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.

  Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. De infectieverschijnselen zullen hierdoor afnemen.

  Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica, zoals fusidinezuur of tetracycline niet voldoende hebben geholpen.

  Penicilline-antibiotica om in te nemen
  Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriënen en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid.

  Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie te uitgebreid is en een behandeling met een crème of zalf met antibiotica onvoldoende werkt en als het kind ook koorts heeft door de infectie. Voorbeeld is flucloxacilline.

  Zinkoxide op de huid
  Als de krentenbaard niet zo ernstig is, kan zinkoxide worden gebruikt. Dit werkt tegen de eventuele jeuk en helpt ook om de blaasjes te laten indrogen. Het werkt echter niet tegen de bacterie. Krentenbaard gaat meestal vanzelf over. Als de krentenbaard ernstiger is, is daarom één van bovenstaande middelen nodig dat werkt tegen de bacterie.