-
Algemeen
Normaal duurt het 24 tot 48 uur voordat de ontlasting door de hele darm heen is. Ziekteverwekkers als virussen of bacteriën kunnen een ontsteking in de darmwand geven. Daardoor geeft de darmwand meer vocht af dan normaal en neemt de darm minder vocht en voedingsstoffen op. Vocht en voeding komen dan als heel dunne ontlasting, diarree, naar buiten.
Er zijn verschillende ziekteverwekkers: virussen ('buikgriep'), bacteriën (bijvoorbeeld Salmonella of cholera) en parasieten (bijvoorbeeld Giardia). Ook kunnen bacteriën stoffen (toxines) produceren die een darmontsteking veroorzaken; dit noemt men een voedselvergiftiging.
-
Herkennen
Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u diarree en moet u vaak overgeven.
Andere klachten zijn buikkrampen, buikpijn, misselijkheid, koorts, bloed of slijm bij de ontlasting en algehele vermoeidheid.
-
Zelf doen
- Drink voldoende. Drink na elke ontlasting een extra glas van wat u lekker vindt. Als u ook moet overgeven, neem dan om de paar minuten een paar slokjes.
- Heeft u heel veel diarree, dan kunt u een drankje van ORS-poeder drinken. ORS staat voor 'oral rehydration salts' (zouten tegen uitdrogen). Het zorgt ervoor dat uw lichaam het vocht beter opneemt.
- Als u trek heeft kunt u gewoon gaan eten, dieetmaatregelen zijn niet nodig bij diarree.
- Was uw handen na toiletbezoek, na het verschonen van uw kinderen met diarree, voor het eten, en voordat u eten klaarmaakt.
- Was gebruikt eet- en drinkgerei goed af.
Duurt de diarree langer dan een week of heeft u hoge koorts of bloed bij de ontlasting, neem dan contact op met uw huisarts.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatste bijgewerkt: 10 november 2009.
Alles over Infecties van het maagdarmkanaal
Powered by: