Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ernstige leverziekte

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  De lever is een soort chemische fabriek met veel functies in ons lichaam. Hij speelt bijvoorbeeld een rol bij de suikerhuishouding, de vetstofwisseling en de aanmaak van bloed. Als de lever niet goed functioneert, kunnen allerlei klachten ontstaan.

  De lever kan beschadigd raken door een ongeval, een gezwel of een bloeding, maar ook door de inwerking van stoffen als alcohol, medicijnen en drugs.

  De lever kan ziek worden door infecties met bacteriën, virussen (virushepatitis) en parasieten. Er zijn ook leverziektes waarvan de oorzaak nog niet bekend is.

 • Herkennen

  Er ontstaan meestal pas klachten als de lever ernstig is aangetast. Veel voorkomende verschijnselen van een leverziekte zijn:

  • moeheid en gebrek aan energie;
  • geelzucht (een gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen);
  • een weeïg pijnlijk drukgevoel en zwelling in de rechts in de bovenbuik;
  • bloedarmoede of problemen met de bloedstolling.
 • Zelf doen

  U kunt proberen de schade van de lever te beperken.

  • Gebruik geen alcohol.
  • Overleg met uw huisarts over medicijnen, ook over paracetamol.
  • Vrij veilig, want de meeste virusziekten van de lever worden door onveilig vrijen overgebracht.
  • Extra hygiëne in (vakantie)gebieden waar hepatitis-A veel voorkomt.

  Afhankelijk van de oorzaak kunnen medicijnen een rol spelen bij de behandeling van leverziekten.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

 • Medicijnen

  Azathioprine (met corticosteroïd-hormonen)
  Bij chronische hepatitis wordt azathioprine gebruikt om de afweerreactie te onderdrukken. De chronische ontsteking zal hierdoor verminderen. Klachten, zoals vermoeidheid en buikpijn, zullen afnemen. Het wordt meestal voorgeschreven samen met corticosteroïd-hormonen. Een voorbeeld is budesonide.

  Lactitol en lactose
  Deze middelen worden gebruikt bij hepatische coma. Ze verlagen de aanmaak van ammoniak in de darmen. De hoeveelheid ammoniak in het bloed daalt, dit kan vergiftiging van de hersenen voorkomen.

  Ursodeoxycholzuur
  Ursodeoxycholzuur beïnvloedt de samenstelling van de gal. Deze samenstelling heeft een beschermend effect op de levercellen.

  Penicillamine
  Penicillamine wordt gebruikt bij de ziekte van Wilson. Bij deze erfelijke aandoening stapelt zich te veel koper in het lichaam op. Dit leidt tot verschillende verschijnselen, zoals trillen, spraakstoornissen en levercirrose. Penicillamine bindt met het koper. De nieren scheiden deze verbinding vervolgens via de urine uit.

  Peginterferon alfa
  Hepatitis B en hepatitis C zijn leverziektes, veroorzaakt door een virus. Ze kunnen worden behandeld met peginterferon alfa.

  Peginterferon alfa is een natuurlijk voorkomend eiwit. Hoe het precies werkt, is nog niet helemaal bekend. Het wordt door het lichaam zelf geproduceerd en speelt een rol in het afweersysteem. Het maakt de lichaamscellen ongevoeliger voor virussen, remt de vermenigvuldiging van virussen en verbetert de lichaamseigen afweer.

  Antivirale middelen
  Antivirale middelen remmen de vermeerdering van het hepatitis B en C-virus. Ze verlagen de hoeveelheid virus in het lichaam, waardoor de klachten afnemen. Voorbeelden zijn adefovir, boceprevir, entecavir, lamivudine, ribavirine, telaprevir en tenofovir. Boceprevir, ribavirine en telaprevir worden gebruikt in combinatie met peginterferon alfa, omdat ze het effect van peginterferon alfa verbeteren.

  Tocofersolan (vitamine E)
  Kinderen met de zeldzame ziekte 'erfelijke chronische cholestase' kunnen vetten niet goed verteren. Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine. Vandaar dat mensen met deze aandoening onvoldoende vitamine E uit hun voedsel in het lichaam kunnen opnemen. Daardoor ontstaat een vitamine E-tekort. Er is dan extra vitamine E nodig. Tocofersolan is een wateroplosbare vorm van vitamine E. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E wel opnemen.