Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Chlamydia

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan de plasbuis of de vagina en baarmoedermond infecteren. Komen de geslachtsorganen in contact met de slijmvliezen van de mond of anus, dan kan een infectie van de keel of anus ontstaan.

  Bij vrouwen kan de infectie zich vanuit de baarmoedermond uitbreiden naar de eileiders en de onderbuik. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen (duizend vrouwen per jaar in Nederland). Behandeling kan deze schadelijke gevolgen voorkomen. Bij mannen lijkt de infectie geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

 • Herkennen

  Slechts een kwart van de vrouwen met chlamydia heeft klachten: meer of andere vaginale afscheiding, pijn bij het plassen of in de onderbuik, pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, bloedingen tussen de menstruaties door. De meeste vrouwen hebben dus geen klachten!

  Mannen met chlamydia krijgen soms afscheiding uit de plasbuis (vooral `s ochtends) en pijn of een branderig gevoel bij het plassen.

  Chlamydia kan bij mannen worden aangetoond worden door een urinetest. Bij vrouwen moet hiervoor wat afscheiding van de baarmoedermond en plasbuis worden afgenomen. Dit is niet pijnlijk.

 • Zelf doen

  Door altijd veilig te vrijen voorkomt u een infectie.

  • Gebruik een condoom wanneer de penis in aanraking komt met de vagina of anus.
  • Gebruik een condoom of beflapje wanneer u elkaar met de mond bevredigt.
  • Knuffelen, strelen, (tong)zoenen en uzelf of elkaar met de hand bevredigen zijn veilig.

  Meld uw partner(s) dat u chlamydia heeft! Ook die moet(en) worden behandeld om besmetting van anderen te voorkomen. Ziet u ertegen op om uw partner(s) zelf te waarschuwen, schakel dan de GGD in.

  Klik hier voor meer informatie in de Patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over Chlamydia.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 september 2005.

 • Medicijnen

  Macrolide-antibiotica
  Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn azitromycine, erytromycine en roxitromycine.

  Tetracycline-antibiotica
  Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeeld is doxycycline.

  Chinolon-antibiotica
  Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Het wordt als eendaagse kuur voorgeschreven. Voorbeeld is ofloxacine.

  Antibiotica van het sulfonamide-type
  Antibiotica van het sulfonamide-type zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeeld is trimethoprim in combinatie met sulfamethoxazol.

  Amoxicilline
  Amoxicilline is een penicilline-antibioticum. Het doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

  Amoxicilline is geen eerste keuze antibioticum bij Chlamydia. Het wordt alleen gebruikt bij zwangere vrouwen met Chlamydia, omdat het veiliger is tijdens de zwangerschap dan de andere antibiotica.