Ursochol

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ursochol

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    Ursochol
    De werkzame stof in Ursochol is ursodeoxycholzuur.

    Ursodeoxycholzuur behoort tot de groep geneesmiddelen die lithiasismiddelen wordt genoemd. Het lost bepaalde galstenen op.

    Artsen schrijven het voor bij galstenen en bij bepaalde vormen van ernstige leverziekte, zoals leverbeschadiging, leveraandoeningen bij cystische fibrose en bij cholestase.

    Ursodeoxycholzuur wordt vaak voorgeschreven in combinatie met chenodeoxycholzuur, een ander middel bij galstenen.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Zelden

    • Maagdarmklachten, zoals diarree, vooral aan het begin van de behandeling. Als u hier veel last van heeft, kan uw arts de dosis tijdelijk verlagen totdat de klachten over zijn.

    Zeer zelden

    • Verminderde leverwerking. U merkt meestal niets van deze bijwerking. Uw arts zal uw leverfunctie regelmatig controleren. Na verlaging van de dosering of na stoppen, verdwijnt deze bijwerking weer.
    • Overgevoeligheid voor dit middel op. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

    In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ursodeoxycholzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt. U mag dit middel niet gebruiken als u regelmatig last heeft van koliekpijnen door galstenen, bij een niet goed werkende galblaas, of bij ontstekingen van de galblaas of het maagdarmkanaal.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

    Hoe?

    Tabletten en capsules
    Innemen met een half glas water.

    Drank

    • Goed omschudden voor gebruik.
    • Maak de fles open door de schroefdop stevig naar beneden te drukken en tegelijk te draaien.
    • Meet de juiste hoeveelheid drank af met een maatbekertje en neem de drank in.

    Wanneer?
    U kunt dit middel het beste tijdens een maaltijd innemen, dan heeft u minder kans op maagdarmklachten. Gebruik in elk geval altijd één dosis bij het avondeten. Als u het bijvoorbeeld twee keer per dag gebruikt, neem het dan bij het ontbijt en bij het avondeten.

    Hoe lang?

    • Galstenen: dit middel wordt meestal gebruikt totdat de galstenen helemaal zijn verdwenen. Na 6 tot 12 maanden zal uw arts beoordelen of u er nog mee moet doorgaan. Een behandeling duurt maximaal 2 jaar.
    • Ernstige leverziekte: gebruik dit middel zolang uw arts het voorschrijft, meestal maanden tot jaren.
  • Vergeten

    Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn

    • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Verboden

    autorijden?
    Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

    alcohol drinken?
    Door alcohol kan het ontstaan van galstenen verergeren. Drink daarom niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

    alles eten?
    U mag alles eten. Voor een optimaal effect van dit middel kan het houden van een cholesterolverlagend dieet echter nodig zijn. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

  • Wisselwerking

    Er zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend van andere medicijnen met dit middel.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

    N.B. Gebruik van hormonale anticonceptie, zoals de pil, kan het ontstaan van galstenen verergeren. Overleg met uw arts over een andere anticonceptiemethode.

    Borstvoeding
    Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u toch borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Als u te vroeg stopt kunnen galstenen en andere klachten wel weer terugkomen. Stop dus alleen in overleg met uw arts.

  • Handelsinformatie

    Ursodeoxycholzuur is sinds 1979 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen UDCA, Ursochol en Ursofalk en als het merkloze Ursodeoxycholzuur. Het is te verkrijgen in tabletten, capsules en drank.

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Ursochol? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen