-
Introductie
Trimethoprim
De werkzame stof in Trimethoprim is trimethoprim.Trimethoprim behoort tot de antibiotica. Trimethoprim werkt tegen infecties met bacteriën.
Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals blaasontsteking, en luchtweginfecties.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- Maagdarmklachten, zoals misselijkheid of braken. Als u hier last van heeft, kunt u het middel met wat voedsel innnemen.
- Huiduitslag en jeuk.
- Hoofdpijn.
Zeer zelden
- Allergie, huiduitslag, benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en waarschuw de arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor dit middel, meld dat dan altijd aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
- Ontstoken tong of mondslijmvlies.
Bij gebruik langer dan twee weken
- Bloedafwijkingen door een verminderde aanmaak van bloedcellen bij langdurig gebruik van een hoge dosering. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaren in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dat duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
- Tabletten: innemen met een glas water.
- Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of de maatlepel. Drink die hoevellheid op. Spoel het maatbekertje na met wat water en drink dat ook op.
Wanneer?
Gebruikt u het middel een keer per dag, zoals bij een blaasontsteking? U kunt het middel het beste 's avonds voor het slapengaan innemen. Het middel komt in de urine terecht en werkt dan de hele nacht in op de blaas. U heeft er dan het meeste profijt van.Gebruikt u het middel vaker per dag? Verdeel de doses dan zo goed mogelijk over de dag voor een continu effect.
Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur drie tot tien dagen.Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al voor afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.
-
Vergeten
De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 4 uur duurt voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëndigt. Maakt u de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
-
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Hiervoor zijn voor dit middel geen beperkingen. -
Wisselwerking
Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Methotrexaat, dit is een middel tegen onder andere psoriasis, reuma en kanker. Trimethoprim versterkt de werking en bijwerkingen van methotrexaat. U zult daarom een ander antibioticum moeten gebruiken. Als dat niet mogelijk is en u toch deze combinatie krijgt, zal uw arts uw bloed moeten laten onderzoeken. In sommige gevallen zal de arts foliumzuur voorschrijven om de effecten op het bloed tegen te gaan.
- Fenytoïne, een middel tegen onder andere epilepsie. Gebruik trimethoprim liever niet samen met dit middel. De bijwerkingen van dit middel kunnen toenemen. Indien de combinatie toch moet worden gebruikt, is controle van het bloed nodig. Bij beven of trillen van de spieren, spraakstoornissen of slaapzucht, moet u de arts waarschuwen.
- De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
- Dit middel maakt het buiktyfusvaccin (Vivotif) onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen de toediening van het vaccin en trimethoprim zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
- Ciclosporine, een afweeronderdrukkend middel. De nieren kunnen hierdoor beschadiggen. Gebruik trimethoprim liever niet samen met dit middel. Indien niet anders mogelijk, moet de arts uw nierwerking regelmatig controleren.
- Bepaalde hart-vaatmiddelen (medicijnen met als werkzame stoffen aliskiren, benazepril, candesartan, captopril, cilazapril, enalapril, eprosartan, fosinopril, irbesartan, lisinopril, losartan, olmesartan, perindopril, quinapril, ramipril, spironolacton, telmisartan, valsartan of zofenopril). De combinatie met deze middelen kan de hoeveelheid kalium in het bloed te hoog maken. U merkt dit aan een onregelmatige hartslag, gevoelloosheid of vreemd gevoel in de armen of benen, lusteloosheid, verwardheid en zwakte. Raadpleeg bij een of meer van deze verschijnselen uw arts.U kunt de combinatie veilig gebruiken als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
-
Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt als jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
-
Stoppen
Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
-
Handelsinformatie
Trimethoprim is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Trimethoprim in tabletten.
Trimethoprim voor gebruik via de mond wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Co-trimoxazol en Bactrimel.
Verder zijn er ook oogdruppels met trimethoprim in combinatie met een andere werkzame stof. Deze tekst gaat alleen over trimethoprim om via de mond in te nemen.
Alles over Trimethoprim
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 25 januari 2013
Herhaalrecept
Gebruikt u Trimethoprim? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen