Konakion

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Konakion

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Konakion
  De werkzame stof in Konakion is vitamine K.

  Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling. Het komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie.

  Het wordt gebruikt bij een tekort aan vitamine K, bijvoorbeeld bij cystische fibrose.

 • Bijwerkingen

  Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.

  Bij een injectie kunnen soms wel bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Pijn op de injectieplaats.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Dit kunt u merken aan huiduitslag, roodheid en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, overmatig zweten of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Geconcentreerde drank op voorschrift van de trombosedienst: neem de voorgeschreven hoeveelheid drank in één keer in. Meestal levert de apotheek u de juiste hoeveelheid af in een doseerspuitje. U kunt de drank op een broodkorstje aanbrengen of op een lepeltje. Soms levert de apotheek u een flesje af, waar meer inzit dan u nodig heeft. Gooi het restant weg.
  • Verdunde druppels voor baby's: druppel het voorgeschreven aantal druppels op een lepeltje en geef dit aan de baby. Zo voorkomt u dat het flesje in contact komt met de mond. Speeksel en etenswaren kunnen de inhoud van het flesje verontreinigen en daardoor de houdbaarheid verkorten.
  • Injecties worden door een arts of verpleegkundige toegediend.

  Wanneer?

  • Bij vitaminegebrek: het beste kunt u vaste tijdstippen om in te nemen kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.
  • Baby's krijgen meteen de eerste dag van de verloskundige de eerste dosis vitamine K. Dit werkt gedurende acht dagen. Een volgende dosis is pas weer nodig na acht dagen. Voor te vroeg geboren baby's gelden andere adviezen. Overleg hierover met uw arts.
  • Bij een ontregeling van de bloedstolling of een bloeding: gebruik dit middel zodra u het in huis heeft, behalve als uw arts u anders heeft geadviseerd. Soms moet u de dosering over een aantal keer op de dag verdelen.
  • Om een bloeding bij een operatie te voorkomen: gebruik dit medicijn volgens voorschrift van uw trombosedienst. Meestal moet u het 36 tot 48 uur voor de operatie innemen. Wordt de operatie uitgesteld? Vraag dan aan uw trombosedienst wanneer u het medicijn moet gebruiken.

  Hoe lang?

  • Borstgevoede baby's: meestal vanaf de achtste dag na de geboorte totdat de baby drie maanden oud is, dus ongeveer twaalf weken.
  • Vitaminegebrek: een vitaminegebrek is binnen enkele dagen op peil. Meestal moet u vitamine K door blijven gebruiken om de hoeveelheid op peil te houden. Dit is afhankelijk van de oorzaak van het vitaminegebrek.
  • Ontregeling van de bloedstolling bij gebruik van bloedverdunners: meestal is een eenmalige dosis voldoende om de bloedstolling weer goed te krijgen.
 • Vergeten

  Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Kies daarom vaste tijdstippen. Af en toe een keer vergeten is echter niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, gebruik het middel dan alsnog.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunnende medicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Ze worden door dit medicijn onwerkzaam gemaakt. Raadpleeg hierover de trombosedienst.
   Gebruikt u al een vitamineproduct of vloeibare voedingsproducten met vitamine K? Stop daar dan niet opeens mee als u een bloedverdunnend medicijn gebruikt. De bijwerkingen van het bloedverdunnende medicijn kunnen dan toenemen. Raadpleeg hierover de trombosedienst.
   Denk voor het bovenstaande ook aan vitamineproducten met vitamine K (fytomenadion) die u zonder recept kunt krijgen.
   Soms wordt vitamine K juist gebruikt op voorschrift van de trombosedienst om de werking van het bloedverdunnende medicijn tegen te gaan. Bijvoorbeeld in geval van een te sterk effect van het bloedverdunnende medicijn.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het medicijn is niet schadelijk voor het kind.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

 • Stoppen

  Als u dit medicijn gebruikt om een vitaminegebrek te voorkomen, is het geen probleem er in één keer mee te stoppen. In andere gevallen heeft u na stoppen weer kans op bloedingen. Raadpleeg hierover uw arts.

 • Handelsinformatie

  Vitamine K is sinds 1944 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar als merkloze Vitamine K druppels en Davitamon K. Het is ook toegevoegd aan veel multivitaminepreparaten.

  Met een recept is het verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Konakion, in druppels als het merkloze Vitamine K concentraat en als Fytomenadion drank FNA.

  Vitamine K in combinatie met calciumcarbonaat en colecalciferol is verkrijgbaar onder de merknaam Davitamon Calcium Kauwtablet met vitamines D en K.

Laatst gewijzigd op: 06 augustus 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Konakion? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen