GlucaGen

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over GlucaGen

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  GlucaGen
  De werkzame stof in GlucaGen is glucagon.

  Glucagon verhoogt het bloedglucose.

  Artsen schrijven het voor aan mensen met diabetes mellitus, voor het geval ze een te laag bloedglucose krijgen (een hypo) en niet meer in staat zijn de hypo met wat voedsel op te heffen.

  Het wordt ook gebruikt in het ziekenhuis om tijdelijk de bewegingen van de darmen stil te leggen bij onderzoek aan het maagdarmkanaal. Deze tekst gaat alleen over het gebruik van glucagon bij diabetes mellitus.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna alleen voor bij het snel injecteren van glucagon (binnen 1 minuut).

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Misselijkheid en braken. Deze bijwerkingen gaan binnen een paar uur over. Ze kunnen worden voorkomen door langzaam te injecteren.

  Zeer zelden

  • Allergie. Dit merkt u aan roodheid, zwelling en jeuk op de injectieplaats. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor glucagon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u glucagon niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Meestal kan de persoon met een hypo niet meer zelf glucagon toedienen en zal iemand uit zijn omgeving dat moeten doen. Zorg daarom dat u mensen in uw omgeving vooraf laat zien hoe zij moeten inspuiten, zodat zij u kunnen helpen als u zelf buiten bewustzijn bent.

  Vraag hen ook altijd zo snel mogelijk een arts te waarschuwen als u buiten bewustzijn raakt. Mocht de glucagon niet voldoende effect hebben, dan zal een arts glucose per infuus moeten toedienen.

  Een GlucaGen-verpakking bevat een flesje met glucagonpoeder en een spuitje met gedestilleerd water.

  Gebruiksaanwijzing

  • Prik de naald van de spuit door de rubberen afsluiting van het flesje en spuit het water in het flesje.
  • Zwenk de ampul enkele malen om, zodat de glucagon oplost. Haal de naald daarbij NIET uit het flesje.
  • Houd het flesje op zijn kop en trek daarna de vloeistof met de zuiger weer in de spuit.
  • Houd de spuit met de naald naar boven en druk de eventuele luchtbel die bovenin zit uit de spuit.
  • Spuit de vloeistof in. Bijvoorbeeld in het bovenbeen, maar het kan ook in de bil, buik of bovenarm.
  • Zodra de patiënt bij bewustzijn komt moet hij glucose innemen (bij voorkeur in de vorm van druivensuiker (6 tabletten 'Dextro') of een groot glas aangelengde limonadesiroop. Als er geen glucose of limonadesiroop voorhanden is, kan men ook eventueel uitwijken naar bijvoorbeeld vijf suikerklontjes, een eetlepel suiker opgelost in water, een paar biscuitjes, een snee brood of een groot glas vruchtensap.

  Geef NOOIT voedsel of drank aan een bewusteloos persoon: het kan per ongeluk worden ingeademd en verstikking of longontsteking veroorzaken!

  Bewaar GlucaGen in een koelkast. Controleer ook regelmatig de uiterste gebruiksdatum, zodat u altijd een bruikbare spuit in huis heeft.

  Wanneer?
  Het is belangrijk bij een hypo snel te handelen. Glucagon moet worden toegediend als de persoon met de hypo geen suiker of ander voedsel meer tot zich kan nemen of als verwacht wordt dat het effect hiervan te lang op zich zal laten wachten.

 • Verboden

  autorijden?
  Tijdens een hypo kunt u niet autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol verlaagt de bloedglucose nog verder. Drink daarom geen alcohol tijdens een hypo.

  alles eten?
  Zodra u bent bijgekomen, moet u wat eten om uw bloedglucose verder op niveau te krijgen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel bij deze lage dosering geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het medicijn is niet schadelijk voor het kind.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Maar als het in de moedermelk komt, is dit niet schadelijk voor het kind.

 • Handelsinformatie

  Glucagon is sinds 1965 in Nederland op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam GlucaGen.

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u GlucaGen? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen