Dificlir

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Dificlir

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Dificlir is fidaxomicine.

  Fidaxomicine is een antibioticum. Het doodt een speciaal type bacterie, namelijk Clostridium difficile.

  Artsen schrijven het voor bij een darminfectie met de bacterie Clostridium, waarbij ernstige diarree ontstaat.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken of verstopping. Zeer zelden een opgezette buik en winderigheid. Bij misselijkheid helpt het dit medicijn in te nemen met wat voedsel.

  Zeer zelden

  • Verminderde eetlust en smaakstoornissen.
  • Droge mond.
  • Hoofdpijn, duizeligheid.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag en jeuk.
   Zeer zelden kunt u zwelling van gezicht, tong of lippen krijgen of raakt u ernstig benauwd. Waarschuw dan direct een arts. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fidaxomicine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tablet in met een half glas water. Slik de tablet in zijn geheel door.

  Wanneer?
  U mag de tablet met of zonder voedsel innemen. Als u misselijk bent, kunt u het medicijn het beste met wat voedsel innemen.

  U neemt de tablet 2 keer per dag. Neem de tabletten om de 12 uur, bijvoorbeeld om 8 uur ’s ochtends en om 20.00 uur ’s avonds.

  Hoelang?
  Meestal duurt de kuur 10 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Dit medicijn maakt het buiktyfusvaccin in capsules onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen zit tussen toediening van het vaccin en fidaxomicine. Zitten er minder dan drie dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. De instelling op de bloedverdunner kan ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u dit antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en schadelijk is voor de baby.

 • Stoppen

  U moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Fidaxomicine is sinds 2011 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Dificlir in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 04 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Dificlir? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen