Cefotaxim

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cefotaxim

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Cefotaxim
  De werkzame stof in Cefotaxim is cefotaxim.

  Cefotaxim behoort tot de groep geneesmiddelen die cefalosporine-antibiotica wordt genoemd. Cefalosporine-antibiotica werken tegen bacteriële infecties.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals longontsteking, huidinfecties, urineweginfecties, hersenvliesontsteking, gonorroe en de ziekte van Lyme.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Pijn op de plaats van de injectie. Dit hoort binnen een paar minuten over te gaan. Raadpleeg bij blijvende pijn de arts.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.
  • Allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk, galbulten. Een ernstige overgevoeligheidsreacties merkt u aan koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen of een ernstige huidaandoening met blaarvorming. Stop dan met het gebruik en raadpleeg meteen uw arts. Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine allergische reacties, begin dan niet meteen met de kuur maar raadpleeg eerst uw arts. De kans bestaat dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid'); dan moet u een ander antibioticum gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor cefalosporines. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
  • Bloedafwijkingen, als u het middel langdurig (maanden) moet gebruiken. Als u plotseling onverklaarbare koorts, keelpijn, moeheid, blauwe plekken of bloedingen krijgt, moet u het gebruik staken en meteen uw arts waarschuwen.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en kortademigheid.
  • Verminderde aanmaak van witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor is uw afweer tegen infecties verminderd en heeft u een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.
  • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit middel gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit middel veilig kunt gebruiken.

  Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

 • Gebruik

  Hoe?
  Dit middel wordt toegediend door een arts of verpleegkundige.

  Wanneer?

  • Bij een infectie wordt dit middel toegediend als injectie (een aantal maal per dag) of als infuus (continue toediening).
  • Om een infectie van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen (endocarditis) te voorkomen, krijgt u vanaf ongeveer een uur voor de operatie dit middel toegediend.

  Hoelang?
  Cefotaxim gebruikt u altijd als een kuur. Hoe lang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u het middel gebruikt. De kuur duurt meestal zeven tot tien dagen.

  Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  Niet van toepassing: dit middel wordt door een arts of verpleegkundige toegediend.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze antibiotica en cefotaxim werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed bestreden worden.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • De capsules met buiktyfusvaccin worden door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  U kunt dit middel veilig gebruiken tijdens de borstvoeding. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar dit is niet schadelijk voor de baby.

 • Stoppen

  Nee, als u voortijdig stopt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Cefotaxim is sinds 1980 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Claforan en als het merkloze Cefotaxim en Cefotaxime in injecties.

Laatst gewijzigd op: 29 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Cefotaxim? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen