Cayston

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cayston

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Cayston is aztreonam.

  Aztreonam is een antibioticum. Het doodt bepaalde soorten bacteriën, zoals Pseudomonas aeruginosa, die de oorzaak kunnen zijn van longinfecties.

  Artsen schrijven het voor bij cystische fibrose (CF).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Er is nog niet veel informatie over de veiligheid van dit medicijn, omdat het nog niet door heel veel mensen is gebruikt. Hierdoor zijn mogelijk zeldzame bijwerkingen nog niet aan het licht gekomen. Daarom houdt de fabrikant meldingen over bijwerkingen van dit medicijn actief bij.

  Als u bijwerkingen merkt die hieronder niet vermeld staan en niet in de bijsluiter staan, meld dan deze bijwerking aan uw apotheker of arts. U kunt de bijwerking bovendien melden op www.lareb.nl.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Luchtwegklachten, zoals hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling, keelpijn, kortademigheid. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.
  • Koorts. Vooral kinderen kunnen hier last van hebben.

  Zelden

  • Benauwdheidsaanval. U heeft hier minder kans op als u voor toedienen van aztreonam een luchtwegverwijder inhaleert. Overleg hierover met uw arts.
  • Pijn op de borst, loopneus, ophoesten van bloed. Waarschuw uw arts als u dit merkt.
  • Pijnlijke of gezwollen gewrichten. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
  • Huiduitslag. Dit kan door overgevoeligheid komen, maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid). Raadpleeg uw arts bij huiduitslag.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Ook kunt u last krijgen van koorts, misselijkheid, braken, rillingen, flauwvallen en benauwdheid. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag of koorts bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor aztreonam. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Aztreonam moet u met de Altera vernevelaar gebruiken, u kunt hiervoor geen andere vernevelaars gebruiken. Van de arts of verpleegkundige van het ziekenhuis krijgt u een gedetailleerde instructie. Hieronder volgt een aantal aandachtspunten.

  • De vernevelaar kan gemakkelijk vervuilen met ziekteverwekkers. Het is daarom belangrijk hem dagelijks schoon te maken.
  • Maak de inhalatie pas klaar vlak voordat u gaat inhaleren. Als u hem niet direct kunt gebruiken, moet u de oplossing in de koelkast bewaren. Gebruik hem in elk geval binnen 8 uur na klaarmaken.
  • Los de inhoud van een flacon aztreonam op met behulp van een plastic ampul oplosmiddel. Gebruik de oplossing niet als deze troebel is, of als er deeltjes in drijven.
  • Kijk in de bijsluiter voor de juiste wijze van gebruik. Vraag om een extra toelichting als u nog vragen heeft over de toediening en het onderhoud. Het gebruik van een vernevelapparaat is niet eenvoudig.

  Wanneer?
  Volg de aanwijzingen van uw arts. U gebruikt dit medicijn meestal 3 keer per dag. Kies hiervoor vaste tijdstippen met minimaal 4 uur ertussen, bijvoorbeeld om 09.00 uur, om 14.00 uur en om 19.00 uur.

  Hoe lang?
  De kuur duurt 28 dagen. Daarna moet u 28 dagen wachten, voordat u weer een kuur aztreonam kunt gebruiken.

 • Vergeten

  Bent u een keer vergeten te vernevelen, dan kunt u dat alsnog doen. Zorg er echter voor dat u de volgende dosis 4 uur na de vorige inhaleert. Als u geen tussenpoos van 4 uur kunt nemen, sla dan de gemiste dosis over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U mag dit medicijn NIET mengen met andere inhalatievloeistoffen in de vernevelaar.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

 • Stoppen

  Het is belangrijk om de kuur af te maken. Als u voortijdig stopt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Aztreonam is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cayston als inhalatievloeistof.

Laatst gewijzigd op: 08 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Cayston? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen